Direct contact? +32 2 613 31 10

Bel ons:
+32 2 613 31 10
#

PNO Consultants helpt bedrijven bij het opmerken,
aanvragen en opvolgen van subsidies voor uw projecten,
zodat u zich volledig kunt concentreren op de
operationele uitvoering en uw core-business.

Hierbij begeleiden wij u van A tot Z in de trajecten
die de verschillende subsidieverstrekkers uitstippelen,
en nemen we zoveel mogelijk werk uit uw handen.

Nieuws

Innovatieaftrek ter vervanging van de octrooiaftrek


26/12/2016

De federale regering heeft recent hun akkoord gegeven voor de invoering van een nieuwe fiscale maatregel: de innovatieaftrek. Deze maatregel vervangt de oude ‘octrooiaftrek’ die eerder dit jaar werd afgeschaft. Binnen deze laatste maatregel konden bedrijven tot 80% van hun bruto inkomsten die gerelateerd zijn aan octrooien vrijstellen van belastingen. De meeropbrengst uit innovaties wordt dus van de belastbare basis afgetrokken en zorgt zo voor een verlaging van de vennootschapsbelasting.

De octrooiaftrek wordt nu vervangen door een nieuwe innovatieaftrek, waarbij niet alleen inkomsten gerelateerd aan octrooien vrijgesteld kunnen worden, maar ook deze gerelateerd aan o.a. kwekersrechten en software. Verder wordt de vrijstelling verhoogd van 80 naar 85%. Ook zal de aftrek voortaan niet meer berekend worden op bruto, maar op netto-inkomsten. Tot slot kan de onderneming al van bij de indiening van een octrooiaanvrage genieten van de innovatieaftrek, daar waar dit vroeger pas bij een verleend octrooi kon (op voorwaarde dat uiteindelijk een verleend octrooi bekomen wordt). Voor de afschaffing van de oude octrooiaftrek wordt nog een overgangsperiode van 5 jaar voorzien.

De maatregel heeft als doel om innovatie binnen Belgische ondernemingen te stimuleren en vormt zo een nieuwe incentive naast andere fiscale maatregelen als de verhoogde investeringsaftrek voor milieuvriendelijke investeringen in O&O en de gedeeltelijke vrijstelling van bedrijfsvoorheffing voor onderzoekers.
Wilt u meer weten?

U kan ons ook vinden op LinkedIn!
CONTACT
Excelsiorlaan 51
1930 Zaventem
België

 

Copyrights © PNO Consultants  |  Sitemap  |  Disclaimer